JKA Sweden ny logoLogo Japan Karate Association

Start JKA Sweden Japan Karate Association Karate-Do Kontakt Översikt
Nyheter Kalender Tävling Klubbar Frågor och Svar Reportage/Bildgalleri Instruktörssida

Sök

Missa inte...

Filmklipp från VM i Tokyo

Se några av de bästa utövarna i JKA "in action"!

Bilder från RM-2007

Titta på fräcka bilder från RM-2007 i Malmö!

JKA Sweden tackar vår sponsor!

budo-nord-1-06

 Frågor och Svar

ikonfragaVad betyder ordet karate

Karate är japanska och "kara" står för tom och "te" för hand, d.v.s. tom hand. Med detta menas att man kan försvara sig med bara händerna (eller fötterna) utan vapen.

ikonfragaVilken stil tränar JKA Sweden

I JKA Sweden tränar vi Shotokan, världens största stil som även kallas för JKA karate.

ikonfragaHur graderar man sig

Inom JKA Sweden är det vanligast att man gör detta varje termin. Terminen är oftast på fyra månader. JKA är kända för att hålla hög standard på sina graderingar vilket innebär att det kan hända att man någon gång kan missa en test på vägen mot svart bälte. Men som nybörjare kan du vara säker på att gå vidare från vitt bälte till rött om du varit med på träningen.

ikonfragaBältesgraderna

De olika bältesgraderna heter KYU grader i karate. Du börjar med 10 kyu och har då vitt bälte. I JKA Sweden graderar du dig därefter till rött (9 KYU), orange (8 KYU) , gult (7 KYU), grönt (6 KYU), blått

(5 KYU), blått (5 KYU), blått (4 KYU), brunt (3 KYU), brunt (2 KYU), brunt (1 KYU). Därefter tar man svart bälte, I DAN (Shodan).

Hur lång tid tar det att ta svart bälte?
Du kan räkna med knappt fyra år om du tränar flitigt.

ikonfragaVarför tillåts inte kontakt i Shotokan

Mot kroppen tillåts kontrollerad kontakt när du tränat ett tag. På avancerad nivå tillåter vi även s.k. "skin touch" mot ansiktet men detta ställer stora krav på utövaren. Då vi tränar utan handskar eller fotskydd är detta nödvändigt. Även ett svagt slag, efter karatemått mätt, kan skada en person.

ikonfragaBlir man inte tuffare om man lär sig ta träffar

Tränar du karate på rätt sätt tränar du upp din mentala förmåga och klarar då bättre att ta emot eventuella träffar. Det är omöjligt att tillåta slag mot huvudet då slagkraften för en tungviktare i karate är c:a 900 kilo per kvadrat tum vilket skall jämföras med kraften i en boxhandske hos en tungviktare som är c:a 270 kg.

ikonfragaVad är målsättningen för de som tränar?

Det är individuellt. De flesta uppger att de börjar för att träna självförsvar, träna upp sig och få nya kompisar. Andra för att tävla, att det är roligt och att stärka självförtroendet. Ofta är det en mix av allt detta. Inte minst att karate hjälper till att reducera stressnivån anser många är viktigt.

ikonfragaVarför bugar man i karate

Karate är en japansk stridskonst vilket gör att inom JKA Sweden har vi behållit vissa av de regler som gäller när man tränar i Japan. I Japan bugar man mot varandra när man hälsar precis som vi här hemma tar i hand.

ikonfragaMåste jag buga

Planerar du att träna JKA Shotokan måste du göra detta. Vi anser detta är en viktig del i karaten då det är en del av träningen. När du kommer in i träningslokalen (dojon) eller går ut ur den då hälsar med en bugning. När du tränar med motståndare börjar man och slutar med att hälsa. Detta gäller även när du tränar kata.